13 mai: Ziua Internațională a Dorului. Ce este dorul și de ce nu se poate traduce în alte limbi

Actual

În data de 13 mai 2015, România a marcat pentru prima dată Ziua Dorului, un eveniment inițiat de membrii trupei Vunk. Această inițiativă a fost dedicată celor care se simt nostalgici sau lipsiți de ceva drag din viața lor, fie că este vorba despre țară, persoane dragi sau vremuri trecute.

Ideea Zilei Internaționale a Dorului provine de la Orașul Minunilor, o mișcare socială lansată în 2014 de către trupa Vunk.

Pentru a marca această zi specială, membrii trupei Vunk au lansat în 2015 un clip video de trei minute și au creat o pagină dedicată pe Facebook.

În anul 2019, pentru a celebra Ziua Dorului, Vunk a lansat melodia „Mi-e dor de tine”, o baladă care exprimă recunoștința și acceptarea acestui sentiment puternic.

„Dorul este o emoție pe care o resimțim frecvent – ne simțim lipsiți aproape zilnic de oameni, locuri, arome sau momente din trecut care ne-au marcat.

Mai mult decât atât, simțim dorul pentru cum ne simțeam alături de o persoană specială sau în situații care ne-au emoționat profund. De aici a pornit ideea de a dedica o zi Dorului.

Este important să acceptăm și să împărtășim aceste emoții cu cei dragi, chiar dacă acest lucru ne expune într-o vulnerabilitate.

Ziua Dorului ne îndeamnă să ne concentrăm asupra lucrurilor frumoase și a aspectelor pe care le iubim la cei din jur.

Este o zi care atrage cei mai mulți „pacienți”, a afirmat Cornel Ilie, liderul trupei Vunk.

În trecut, 147 de ambasadori, 38 de companii și branduri și milioane de oameni au marcat Ziua Dorului prin diverse postări.

Ce înseamnă dorul

Din punct de vedere psihologic, dorul este un sentiment universal, experimentat de orice persoană care este atașată de altcineva.

Există mai multe tipuri de dor, inclusiv dorul din atașament, dorul romantic și dorul de țară.

În comparație cu alte culturi, românii sunt singurii care au un cuvânt care să exprime acest amalgam de emoții. Expresia „Mi-e dor!” este una dintre cele mai utilizate în toate regiunile țării.

Deși s-au încercat traduceri, cea mai apropiată formulare pentru a exprima sentimentul de dor este „Îmi lipsești!”.”

sursa foto: Facebook Ziua Dorului

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actual
Mitroi a furat dar a și făcut pentru EL și PNL

ACTUALITATE – Valu lui Traian, 16 Mai 2024 https://buletindevalu.ro/ Florin Mitroi, primarul demisionar al comunei Valu lui Traian, a fost subiectul unor controverse recente, acuzat că și-a folosit poziția pentru a-și îmbogăți atât pe sine, cât și partidul său, PNL. Locuitorii susțin că aceste realizări au venit la pachet cu …

Actual
Felicia Ovanesian – O figură controversată în spatele afacerilor dubioase din Constanța

Într-un articol recent, investigația jurnalistică dezvăluie o poveste întunecată care se desfășoară în inima Constanței, avându-l în centrul ei pe Felicia Ovanesian. Înconjurată de o atmosferă de afaceri dubioase și acuzații de manipulare a sistemului juridic, Ovanesian se află sub lumina reflectoarelor pentru toate motivele greșite. Terenul deținut de Ovanesian, …

Actual
RESIST!!!

RESIST!!!