BBC – Bă, Băieți, Cugetați!

Actual

Atrocitățile pe care le-ați văzut sâmbătă dimineață la televizor au fost comise de „militanți” și de „luptători„, nu de teroriști! Descreierații care au batjocorit cadavre și care au executat copii, femei și bătrâni, poate nu ați aflat încă, militează și luptă, ei nu ucid cu sânge rece, nu sunt criminali sadea, nu violează și nu terorizează civili nevinovați. Aceasta este viziunea profesională a BBC, una dintre cele mai titrate organizații media din toată lumea. Conducerea ei luminată, vedea-o-aș față în față cu rudele celor morți și ale căror cadavre au fost profanate, dimpreună cu prezentatorii ei prețioși și la pungă groși, au decis să nu folosească termenii „terorist” și „terorism” când se referă la situația din Israel, ci să utilizeze „militanți” și „luptători”. Asta pentru că în ghidul BBC există o secțiune Israel/ Palestina în care scrie că „terorismul este un subiect dificil și emoționant, cu tentă politică semnificativă și este necesară atenția în utilizarea unui limbaj care poartă judecăți de valoare”. Nimic nu poate fi mai găunos și mai periculos decât incultura, ignoranța și lipsa gândirii critice ascunse sub „standardul profesional” și „binele” izvorâte din corectitudine, din tembela atitudine a relativizării faptelor, din imaturitate și infantilism cultural. Unul dintre foștii directori executivi ai BBC, Danny Cohen, a declarat pentru The Telegraph: „On the BBC, my former employer, there appears to be a diktat not to use the word «Terrorism» even when the acts being reported are terrorism of the most egregious and barbaric kind. Across its platforms, the BBC describes the actions of «militants” as if shooting children in cold blood is some part of conventional military airfare. It is nothing of the sort. It is murder, pure and simple. It is terrorism”. Iar Lordul Pickles, fostul șef al Partidului Conservator a adăugat: „They are breaking into civilian homes and murdering children. It is beyond belief that the one place you look for balance, the BBC, is not delivering coverage that is fair, balanced or reasonable. This is not an isolated incident. They need to get their act together”.

BBC s-a apărat stupid și infantil, la fel cum e și ghidul profesional invocat

În afara reacțiilor oficialilor, scandalizați de tragismul și de enormitatea situației, au existat și sute de mii de reclamații ale telespectatorilor privind limbajul folosit de celebra televiziune. BBC s-a apărat, stupid și infantil, la fel cum e și ghidul profesional invocat, o adevărată capcană din care nu va ieși decât atunci când faptele din teren vor prevala minților țuguiate care vor ca realitatea să încapă în ce cred ei despre ea. „The broadcaster reported the Hamas attacks and the response by Israel in line with the BBC Editorial Guidelines”…”We have included contributors who have condemned attackers as terrorists.” Adică, este suficient că i-am invitat pe unii care au condamnat atacatorii și i-au denumit teroristi, dar nici un cuvânt despre ghidul editorial strâmb, inadecvat și plin de fracturi de logică. Sâmbăta seara, la doar câteva ore după atacurile sângeroase, BBC lovește din nou și îi dă voce lui Refat Alareer, lector la Universitatea Islamică din Gaza (titrat „educator palestinian”) care spune că atacurile sunt „rezistența palestiniană” și că sunt „legitime și morale„. Apoi, continuă „este exact ca revolta din ghetoul din Varșovia, revolta împotriva a o sută de ani de colonialism european și sionist”.

Viața palestinienilor din închisoarea în aer liber Gaza nu este o fericire, generații la rând au crescut cu moartea, cu lipsurile, cu violențele și cu terorismul Hamas și Hezbollah

Sigur, pentru cine vrea și acceptă să mistifice faptele și istoria, și acesta este un punct de vedere, însă a pune egal între mișcarea teroristă Hamas și toată populația Palestinei este nu numai semn de prostie crasă, dar și de rea credință. Nu toți nemții au fost adepții lui Hitler, nu toți rușii îl susțin pe Putin și nu toți palestinienii sunt teroristi. Viața palestinienilor din închisoarea în aer liber Gaza nu este o fericire, generații la rând au crescut cu moartea, cu lipsurile, cu violențele și cu terorismul Hamas și Hezbollah, vecini le-au fost marea și represaliile sângeroase ale soldaților israelieni. Dar atacurile abominabile de sâmbătă nu pot fi puse în contextul istoric decât dacă chiar vrei să inventezi o explicație pentru barbarie și medievalism. BBC ar fi trebuit să iasă din stereotipurile lui găunoase și, obligatoriu, în primele ore, cele de report only, să stick to the facts, să facă distincție între Hamas și palestinieni și să se asigure că nici o voce radicală nu se face auzită. Conflictul este prea vechi, prea sângeros și prea fără soluții viabile pentru a fi lăsat pe mâna unor “corecți” cu ifose. Probabil aceiași care se feresc și să condamne suferințele la care sunt supuși civilii din Gaza. Bombardamentele masive ale aviației israeliene nu le vor lăsa prea multe șanse de supraviețuire. Spirala urii și a violenței s-a construit în timp și temeinic. Pentru eșecul statului Israel în a-și apăra cetățenii deocamdată nu este nimeni accountable. Iar politicienii versați știu cum să folosească momentul; promit și mai multă răzbunare, și mai multă moarte. Despre cum a fost posibilă tragedia nici o vorbă. Cel mai eficient sistem de apărare din lume, un asset al industriei militare, a devenit în câteva ore un liability împreună cu sistemul său politic. Dar BBC ul, ca și alte media, se agață de non essentials, de lucruri marginale, nu de cauzalități care cer documentare și explicații, nu gargară ieftină și părelnițe.

  Eșecul civilizației noastre stă și în manifestările de bucurie ale tinerilor din Germania, Franța, precum și ale studenților de la celebra universitate Harvard („Hold the Israeli regime entirely responsible for all unfolding violence following decades of occupation”… “the apartheid regime is the only one to blame”). Halal vouă, tineri intelectuali, nu ați înțeles nimic din ceea ce învățați, problema este a întregii umanități, nu doar a evreilor sau a palestinienilor. Poate că ați fi fost voi aceia care să fi oferit lumii o soluție inteligentă și pașnică. Știu că veți spune că teroristii erau mentally distressed după ani și ani de suferință, nicidecum că au un cult al morții. Dacă după ce ați văzut atrocitățile de sâmbătă, ați decis că este cool să vă solidarizați cu teroriștii, mă bucur doar că nu voi mai trăi într-o lume condusă de voi, sunteți deja prostia naturală a inteligenței voastre artificiale.

Psihologi, sociologi, oameni de știință ne atenționează că suntem în plin regres intelectual, că trăim într-o continuă confuzie a valorilor și că vârtejul tehnologiei ne degradează la statutul de extensii ale gadget urilor pe care le folosim

     Semne clare că lumea noastră urâtă și lipsită de compasiune este în derivă avem demult. Psihologi, sociologi, oameni de știință și gânditori cu busolă morală și profesională ne atenționează de ceva vreme că suntem în plin regres intelectual, că trăim într-o continuă confuzie a valorilor și că vârtejul tehnologiei în loc să ne transforme în utilizatori mai inteligenți ne degradează la statutul de extensii ale gadget urilor pe care le folosim. Fiecare gadget este posesor de extensie umanoidă! Așa se explică, poate, de ce mințișoarele noastre, oricât de educate, chipurile, nu mai sunt în stare să deosebească negrul de alb, grâul de neghină, binele de rău, crima de pedeapsă și virtuatea de păcat.

     În primii mei ani de presă, mi s-a tot spus ca BBC ul este spuma, mama și tatăl jurnalismului. De fiecare dată când venea vorba despre modele de presă auzeam numai „vrem să fim un BBC”. Asta până când l-am vizitat și i-am cunoscut jurnaliștii și procedurile. Stingher, ca orice jurnalist din Estul fost comunist, discuțiile se învârteau în jurul experienței lor, dar când venea vorba de cum un șervețel a făcut sa mă nasc în comunism, de mess ul lăsat moștenire lumii întregi de către englezi, de granițele trasate de vreun colonel beat sau neștiutor de istorie și de geografie, se lăsa liniște. În acest punct, lucrurile se împotmoleau și se făcea referire la Ghidul Editorial. De parcă o procedură, un regulament, ar putea înlocui common sense, facts and the truth. Așa cum nu pot fi înlocuite viețile civililor de ambele părți care mor sângeros, absurd și inutil. Si pentru aceștia ghidul are nume: unii “mor”, alții “sunt asasinați”.

SERGIU TOADER | Christchurch, Noua Zeelandă

REFERINȚE

  1. THE TELEGRAPH – BBC pressured to rip up style guide for refusing to call Hamas fighters „terrorists”

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/10/08/bbc-criticised-called-hamas-fighters-militants-terrorists/

  1. BBC Editorial Guidelines

https://www.bbc.com/editorialguidelines/guidelines

  1. EXPRESS – „These are terrorists!”. Robert Jenrick rages at BBC for calling Hamas „fighters”

https://www.express.co.uk/news/politics/1821854/robert-jenrick-bbc-hamas

4. REUTERS – Pro Palestinians letter from Harvard students provokes alumni outrage

https://www.reuters.com/world/us/pro-palestinian-letter-harvard-students-provokes-alumni-outrage-2023-10-10/

  1. Wikipedia- Percentages agreement

https://en.wikipedia.org/wiki/Percentages_agreement

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Wow
Primăria Constanța in actiune! Demoleaza biserica…..

Astazi 18.12.2024, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au demarat desființarea pe cale administrativă a construcțiilor ridicate în mod abuziv de Parohia Sfântul Antonie cel Mare pe un teren aflat în proprietatea municipiului Constanța, pe str Ștefăniță Vodă. Este vorba despre: casa mortuară în suprafață de aproximativ 182 …

Wow
Companii de Top Înregistrează Profit Zero și Pierderi Substanțiale, Evitând Contribuțiile la Bugetul de Stat

București, România – Un raport recent arată o imagine îngrijorătoare a peisajului corporativ românesc la sfârșitul anului 2022, când multe dintre cele mai mari companii active pe piața locală au înregistrat profituri brute de zero lei, raportând pierderi semnificative. Printre ele, E.ON Energie România SA se remarcă cu o cifră …

Wow
DESPRE ALEGERILE PARLAMENTARE DIN ROMÂNIA, 1 DECEMBRIE 2024, LA CALD

Romeo Boşneagu Alegerile parlamentare din România din 1 decembrie 2024 au reprezentat un moment crucial pentru viitorul politic al țării, având loc într-un context socio-economic tensionat și cu provocări semnificative pentru democrația românească. Românii au votat pentru a-și alege reprezentanții în Camera Deputaților și Senat, într-un sistem electoral bazat pe …