Ceaiul de mușețel.Beneficii și contraindicații.

Wow

Musetelul este o planta erbacee din familia Asteracee (din care mai fac parte, de exemplu, floarea-soarelui si papadia). Poarta numele oficial de Matricaria chamomilla sau Matricaria recutita, iar in limba romana mai este numita romanitamatrice sau romanica.

Planta are efecte benefice pentru organism, cunoscute inca din Antichitate. Cele mai vechi informatii dateaza din Egiptul Antic, dar grecii au fost cei care au consacrat musetelul ca planta cu numeroase aplicatii pentru corpul uman. Hipocrate, Dioscorides si Galenus – unele dintre cele mai mari nume ale medicinei antice – au scris despre musetel si despre efectele sale asupra organismului.

Inca din Antichitate, ceaiul de musetel era folosit in ameliorarea problemelor digestive si reumatice, era recomandat si in cazul infectiilor cu paraziti digestivi, dar si pentru par sau pentru ameliorarea simptomelor provocate de iritatii sau alte afectiuni ale pielii.

Musetelul este utilizat in mai multe feluri:

  • Infuzii si ceaiuri
  • Bai cu ceai de musetel
  • Inhalatii cu ceai de musetel
  • Capsule sau comprimate
  • Extract de musetel
  • Uleiuri esentiale
  • Creme
  • Unguente

Este folosit de mii de ani in medicina traditionala, pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si astringente. Consumat sub forma de ceai sau capsule/comprimate sau diverse alte forme de administrare, musetelul a fost utilizat pentru ameliorarea ranilor, ulcerului, eczemelor, iritatiilor durerilor reumatice si hemoroizilor, dar si pentru a diminua simptomele racelii, de exemplu.

Ceaiul de romanita este folosit des si pentru ameliorarea inflamatiilor cavitatii bucale sau a gingiilor, dar si ca sedativ pentru a reduce anxietatea. Ceaiul de musetel are unele efecte de relaxare a problemelor digestive, intre care starile de greata, diareea si indigestia.

Iata care sunt principalele beneficii sustinute stiintific ale musetelului:

AJUTA LA UN SOMN MAI BUN

Efectul calmant al ceaiului de musetel se datoreaza apigeninei, un antioxidant care se regaseste din belsug in infuzia de musetel. Potrivit unui studiu publicat in Molecular Medicine Report4, apigenina din ceaiul de musetel influenteaza activitatea anumitor receptori din creier, ceea ce poate duce la reducerea starii de anxietate si la stimularea somnului.

Un alt studiu care a vizat mai multe femei cu sindrom postpartum, publicat in Journal of Advanced Nursing5, a demonstrat ca persoanele care au baut ceai de musetel timp de doua saptamani au dormit mai bine decat cele care nu au consumat ceai de musetel.

ARE UN ROL BENEFIC PENTRU SISTEMUL DIGESTIV

Extractul de musetel are un efect favorabil asupra digestiei si poate sa scada riscul aparitiei unor probleme gastrointestinale. Un studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology6 a demonstrat ca proprietatile antiinflamatorii ale ceaiului de musetel pot sa amelioreze crampele si diareea.

Un alt studiu, aparut in Journal of Pharmaceutical Research7, a aratat ca ceaiul de musetel poate fi util in prevenirea aparitiei ulcerului stomacal, ca urmare a potentialului inhibitor asupra aciditatii din stomac si a bacteriilor care contribuie la aparitia ulcerului.Ceaiul de musetel slabeste?

Multa lume se intreaba daca ceaiul de musetel slabeste. Mentinerea unei greutati optime se face in primul rand adoptand un stil de viata sanatos. Acesta trebuie sa includa o alimentatie echilibrata si exercitii fizice. Ceaiul de musetel are proprietati diuretice si detoxifiante, fiind util pentru eliminarea excesului de apa si a toxinelor din corp. Musetelul are, de asemenea, efect de inhibitor al apetitului. Astfel, in cazul unor mici pofte, un simplu ceai de musetel, alaturi de un fruct proaspat, iti va permite sa astepti mai usor urmatoarea masa a zilei.

AJUTA LA CALMAREA DURERILOR MENSTRUALE

Mai multe studii au stabilit o legatura intre consumul de ceai de musetel si ameliorarea durerilor menstruale. Un studiu din 2010, publicat in Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility8, a evidentiat ca ceaiul de musetel are efect calmant in cazul acestor dureri. O parte dintre femeile implicate in studiu au resimtit si reducerea starii de anxietate.

Sursa informațiilor aici.

Actual
Cea mai modernă flotă de ambarcațiuni de traininig din Europa apartine CERONAV

Marinarii români beneficiază de cea mai modernă flotă de ambarcațiuni de training din Europa, după ce Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) a investit în echipamente de ultimă generație. Echipa CERONAV, condusă de directorul general Ovidiu Cupsa, a reușit să asigure cele mai bune condiții …

Wow
Dacia Duster o sa dispara dupa piata. TATA Motors ataca piata est-europeana

In ultimele zile, au existat multe discutii in lumea auto privind evolutiile din piata europeana. Se pare ca TATA Motors, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata auto globala, isi va extinde prezenta in Europa de Est. Acest lucru este destul de interesant, deoarece aceasta regiune nu a …

Actual
SUA au inaugurat baza militară permanentă din Polonia

Statele Unite ale Americii au inaugurat marţi prima lor garnizoană militară permanentă în Polonia. Potrivit ambasadorului american la Varşovia, momentul constituie un semn al unităţii NATO „în faţa agresiunii ruse”, relatează Agerpres conform AFP. Prezența americană permanentă din Europa s-a concentrat după sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial în Germania, Italia și …