Schimbul de ulei la motor

Actual

„La cât timp se schimbă uleiul?” este una dintre cele mai frecvente întrebări, mai ales în rândul șoferilor începători. Răspunsul corect: depinde. Un schimb de ulei se face în funcție de recomandările producătorului auto, de vechimea mașinii, de numărul kilometrilor parcurși, de stilul de condus și lista poate continua.

La câți kilometri se face schimbul de ulei

Uleiul de motor îndeplinește mai multe roluri și este unul dintre cele mai importante fluide ale mașinii. El lubrifiază elementele din motor, curăță depunerile, protejează împotriva coroziunii și ajută la răcirea motorului. În primul rând, trebuie să recunoști semnele clare că mașina ta are nevoie de un schimb ulei motor. Acestea sunt: 

  • Aprinderea martorilor din bord, mai exact martorul service sau martorul de ulei. Aceștia se regăsesc pe majoritatea mașinilor produse în ultimii 10-15 ani. 
  • Nivelul din baia de ulei este scăzut. Vei observa acest aspect cu ajutorul jojei de sub capotă. Nivelul de ulei se verifică atunci când motorul este rece. Trebuie doar să scoți joja, să o cureți cu o cârpă și să o introduci la loc. Dacă nivelul este ușor scăzut, poți completa uleiul. Dacă e prea mare, situație destul de rară, s-ar putea ca uleiul să fi fost contaminat cu lichid de răcire sau combustibil. 
  • Schimbarea culorii și texturii uleiului reprezintă alte semne că fluidul din motor s-a degradat și că este nevoie să-l înlocuiești. 
  • Zgomotele ciudate de la motor sunt un alt semnal de alarmă. Dacă motorul rulează ciudat, se impun o vizită la service și, foarte probabil, un schimb de ulei. 

Dacă te întrebi cât durează un schimb de ulei, răspunsul este: aproximativ o oră. În general, dacă nu ai probleme majore la mașină, o revizie este o procedură foarte simplă pentru orice mecanic. Atunci când faci schimbul de ulei, e bine să înlocuiești și filtrele de ulei, combustibil, aer și polen. Dacă îți cumperi singur piesele, ține cont de recomandările din cartea mașinii. Alege doar produse verificate și de calitate, pentru a te asigura că nu vei întâmpina probleme grave pe viitor. 

Pentru o întreținere corespunzătoare, este recomandat să verifici periodic nivelul de ulei. De asemenea, cumpără un litru în plus, pentru a avea o rezervă, în caz că trebuie să faci completări între revizii. Folosește doar tipul de ulei recomandat de producătorul mașinii. Dacă vei apela la produse contrafăcute sau de o calitate slabă, te-ai putea alege cu avarii grave ale motorului. 

De ce ai nevoie pentru a schimba singur uleiul

Poate că tatăl și bunicul tău își reparau bătrâna Dacie în spatele blocului, fie singuri, fie ajutați de un vecin priceput. Lucrurile s-au schimbat foarte mult de atunci, însă există și în ziua de azi șoferi care au cunoștințele necesare și plăcerea de a-și întreține în regie proprie mașina personală. Printre operațiunile de rutină se numără și schimbul de ulei. Iată câteva sfaturi utile care te pot ajuta, în caz că vrei să devii „mecanicul din spatele blocului”.

  • Citește manualul mașinii – asta te va ajuta să afli cantitatea exactă de ulei de care ai nevoie, dar și tipul acestuia. Atunci când verifici cantitatea de ulei, caută să fie specificată cea care include și filtrul de ulei, deoarece acesta va fi și el schimbat.
  • Pregătește-te din timp – verifică din timp sculele de care ai nevoie, cumpără uleiul potrivit și un filtru de ulei nou. De asemenea, vei avea nevoie de un recipient suficient de mare pentru a putea capta tot uleiul vechi. Ai în vedere și faptul că uleiul vechi va trebui transportat ulterior, dar și că vei avea nevoie de o folie impermeabilă, pentru a proteja de scurgeri de ulei anumite zone sau chiar mediul înconjurător.
  • Încălzește motorul – uleiul cald are proprietăți de curgere mai bune, astfel că este recomandat să mergi puțin cu mașina, înainte de a schimba uleiul. Totuși, este important ca acesta să fie doar un pic încălzit.
  • Folosește sculele potrivite – vei avea nevoie, cu siguranță, de o cheie dinamometrică la finalul operațiunii. Este important să știi forța exactă pe care trebuie să o aplici pentru a închide bușonul pe unde este eliminat uleiul vechi. Înainte de a fixa filtrul de ulei nou, este bine să fie uns la interior cu ulei proaspăt.

Sursa informațiilor aici.

Actual
Cea mai modernă flotă de ambarcațiuni de traininig din Europa apartine CERONAV

Marinarii români beneficiază de cea mai modernă flotă de ambarcațiuni de training din Europa, după ce Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) a investit în echipamente de ultimă generație. Echipa CERONAV, condusă de directorul general Ovidiu Cupsa, a reușit să asigure cele mai bune condiții …

Actual
Eurohold da în judecată ASF și vom cere despăgubiri de 500 milioane de euro în urma retragerii licenței Euroins

Grupul Eurohold din Bulgaria va da în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru retragerea autorizației Euroins, susținând că aceasta a fost efectuată ilegal. Grupul va solicita despăgubiri de aproape 500 de milioane de euro, dintre care 270 de milioane de euro reprezintă valoarea investiției făcute în Euroins România, iar …

Actual
SUA au inaugurat baza militară permanentă din Polonia

Statele Unite ale Americii au inaugurat marţi prima lor garnizoană militară permanentă în Polonia. Potrivit ambasadorului american la Varşovia, momentul constituie un semn al unităţii NATO „în faţa agresiunii ruse”, relatează Agerpres conform AFP. Prezența americană permanentă din Europa s-a concentrat după sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial în Germania, Italia și …