Vestitorii primăverii

Actual

Primăvara începe pe 21 martie. Totuşi, vestitorii primăverii apar de obicei cu câteva săptămâni înainte de această dată. De la sfârşitul lui februarie sau începutul lui martie, florile timpurii ne reamintesc să aşteptăm cu nerăbdare primăvara. După lungile luni de iarnă, reci şi întunecate, primăvara readuce natura la viaţă. Zilele devin mai lungi, florile încep să înflorească, pomii şi arbuştii au din nou lăstari, iar vietăţile se trezesc din somnul hibernal.

Ghioceii

Ghioceii vă încântă, fiind unele dintre primele flori de la începutul primăverii. Vârfurile lor se iţesc din pământul încă rece între sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie. Din punct de vedere botanic, ghioceii sunt plante erbacee perene şi cresc până la aproximativ 20 cm. Au frunze cu margini netede şi flori albe. Dacă vreţi să statorniciţi ghiocei în grădina dvs., se recomandă să puneţi mai mulţi bulbi într-un loc, întrucât din fiecare bulb răsare o singură tulpină. Ghioceii preferă locuri umede şi umbroase, astfel că adesea cresc în luminişurile de pădure, pe pajişti şi în pădurile de foioase. Ghioceii înfloriţi se găsesc ca plante în ghiveci până în martie şi pot fi plantaţi în grădină după ce au înflorit.

Brânduşele

Brânduşele arată pur şi simplu minunat indiferent de formă, culoare şi soi. Acestea sunt deosebit de atractive când florile lor colorate ţâşnesc prin pătura de zăpadă care încă acoperă pământul. Denumirea ştiinţifică a brânduşei este „crocus”, derivat din grecescul „kroki”, care înseamnă „fir”. Cuvântul se referă la stigmatul în formă de fir al brânduşei. Sezonul de înflorire al acestei mici flori începe la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie. Floarea de brânduşă, având înălţimea de 8-15 cm, înfloreşte primăvara şi poate fi galbenă, mov-albăstruie sau albă. Ideal pentru aceste plante este solul bogat în humus, aerat şi poros. Dacă este posibil, florile trebuie plasate într-un loc însorit şi cald, dar nici umbra temporară nu împiedică dezvoltarea florii.

Răchita sau mâţişorii

Numele de mâţişori provine de la faptul că muguri sunt mici, rotunzi şi cu perişori moi, asemenea pisoilor. Răchita înfloreşte la începutul lui martie şi, de mult ori, este prima masă serioasă pentru albine, după iarna lungă. Denumirea sa latinească este „salix caprea”. „Salix” înseamnă „salcie”, iar „caprea” înseamnă capră. Numele sugerează ideea că acestor animale le place să ciugulească crengile de răchită. Deoarece sălciile sunt atât de puţin pretenţioase, răchita nu este dificil de plantat. Acestea se înmulţesc foarte uşor, prin crengi tăiate.

Dacă vedeţi un exemplar al plantei pe marginea drumului sau identificaţi câteva flori în grădina dvs., înseamnă că primăvara este foarte aproape!

Surs informațiilor aici.

Actual
Poate ar fi cazul să se știe că zona salinei Praid nu se află în administrarea statului român, ci în administrarea unui ONG numit Cholnoky Jenő, care funcționează cu bani din Ungaria

Ceea ce s-a întâmplat recent la Praid nu este doar o tragedie locală sau o simplă consecință a unei ploi abundente. Este rezultatul direct al unei absențe cronice a statului român dintr-o zonă-cheie și al unei decizii politice și administrative luate în tăcere în urmă cu mai bine de un …

Actual
Militari israelieni au tras cu „gloanţe reale” într-un grup de diplomaţi străini, inclusiv din România, în Jenin. Reacția MAE

Autoritatea palestiniană (AP) acuză miercuri militari israelieni de faptul că au tras cu ”gloanţe reale” în diplomaţi străini – inclusiv din România – care participau la o vizită pe care AP a organizat-o la Jenin. Ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot anunţă miercuri o convocare a ambasadorului Israelului la Paris, …

Actual
Fotbal: FCSB a urcat pe primul loc în Superligă, după 2-0 cu Gloria Buzău

FCSB a recucerit prima poziție în clasamentul Superligii, învingând echipa Gloria Buzău cu scorul de 2-0, într-o partidă disputată duminică seara, în deplasare, în cadrul etapei a 27-a. Deschiderea scorului a venit de la Florin Tănase în minutul 67, prin transformarea unui penalty obținut în urma unui fault comis de …