Recăderea și procesul de vindecare sau transformare

Actual

Atunci când constatăm că un lucru nu merge cum ne dorim în viața noastră – sănătatea, relațiile, timpul liber, finanțele etc., începem, mai mult sau mai puțin ghidat, un proces de vindecare/transformare. Pentru buna finalizare a acestui process, este important să știm, să înțelegem și să acceptăm că recăderea este un aspect firesc, care face parte din procesul de vindecare sau transformare.

În același timp, cunoscutul psiholog roman Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), afirmă că acest fapt nu înseamnă că este obligatoriu ca toți cei care sunt într-un proces de recuperare să aibă recăderi. Însă, dacă se întâmplă, este important să știm că procesul de vindecare sau schimbare poate fi reluat. „Recăderea poate fi de durată mai lungă (reluarea obiceiului pentru câteva săptămâni, luni sau chiar ani de zile), sau de scurtă durată (o zi, un weekend). Riscurile de a nu lua în calcul posibilitatea recăderii sunt: instalarea unor blocaje mentale, emoționale și/sau atitudinale, întârzierea vindecării/schimbării, amânarea acesteia sau chiar renunțarea la procesul necesar atingerii obiectivului propus. Printre semnele recăderii, putem identifica: recăderea psiho-emoțională – apariția gândurilor, a stărilor sufletești și emoțiilor care fac  persoana vulnerabilă la a repeta vechiul comportament sau vechea cale, de a recrea vechiul context, vechile relații etc, aspecte care au dus la problematică; teama că nu poate duce procesul schimbării până la capăt, apariția unei stări de neîncredere în schimbare sau în propriile forțe, pierderea temporară a răbdării necesare parcurgerii fiecărui pas, delăsarea în a face constant pași către obiectivul propus sau recăderea atitudinală – comportamentul propriu-zis”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Metode de a face față recăderii psihice și a micșora din ce în ce mai mult riscul apariției acesteia:

  1. Acceptă că te afli într-o fază de recădere și decide de a continua procesul de recuperare în ciuda acesteia;
  2. Menține legătura, pe toată durata procesului de vindecare/transformare, cu specialistul care te îndrumă;
  3. Menține legătura cu o persoană apropiată pentru a vorbi cu ea atunci când simți nevoia de a repeta ceea ce este nepotrivit;
  4. Fă-ți o listă cu ocupații plăcute, relaxante (un sport, un hobby etc.) care să-ți țină mintea ocupată și să-ți distragă atenția de la tentație și aplică-le.
  5. Rămâi cu atenția doar la ziua parcursă, evitând astfel presiunea mentală a duratei procesului.

Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației „Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane urmând 9 formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială, instructor internațional yoga. De peste 11 ani ghidează oamenii atât în ședințe individuale cât și de grup și organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actual
Breaking News: Meta Allegedly Sends User Data to CIA Under Threat of Shutdown

In a shocking revelation that has sent waves of disbelief through the tech community, an anonymous source has claimed that Meta (formerly Facebook) has been transmitting user data to the CIA, under an ultimatum to avoid a shutdown of its platform. The statement, purportedly made by Meta CEO Mark Zuckerberg, …

Actual
Romeo Boșneagu- un constănțean pentru constănțeni!

Romeo Boșneagu este candidat independent pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Un constănțean pentru constănțeni, așa după cum se definește, condideră că în 2024, Constanța și restul țării vor avea ocazia de a alege între opțiunile tradiționale și aceste voci independente care promit o schimbare reală în politica locală și …

Actual
Cand esti prost: Ciclonul Ashley – o furtună banală transformată într-o „isterie mediatică” de proporții

În ultimele zile, o furtună obișnuită de septembrie, botezată „Ciclonul Ashley”, a generat o adevărată panică la nivel național, amplificată de relatările presei și măsurile de alertă ale autorităților. Cu toate acestea, profesorul universitar Lucian Sfîcă, de la Facultatea de Geografie și Geologie din Iași, a criticat în termeni duri …