Conflict după publicarea înregistrărilor din Golf.

Actual

Conflict după publicarea înregistrărilor din Golf. 

Armata americană a făcut publică o înregistrare despre care susține că arată cum Garda Revoluționară din Iran îndepărtează o mină neexplodată din peretele unui petrolier avariat în atacul din Golful Oman, de joi.

Relaţia dintre Statele Unite şi Iran stă pe un butoi cu pulbere. Oficialii americani au distribuit pe lângă video-ul care, susțin ei, demonstrează implicarea Iranului în atac, o fotografie care ar arată o ”mină neexplodată”  înainte de a fi înlăturată din petrolierul japonez. În atacul, numit suspect de oficialii iranieni, a fost avariat și un petrolier norvegian. SUA a acuzat Iranul că se află în spatele atacului asupra celor două nave, iar Iranul a respins categoric acuzațiile.

În urm incidentului, Statele Unite au trimis o altă navă de război în Golful Oman, deși au anunțat că nu au niciun interes să se angajeze într-un nou conflict din Orientul Mijlociu.

Operatorul japonez ar contrazice armata SUA: Marinarii au văzut obiecte zburătoare

Operatorul japonez al navei Kokuka Courageous, care apare și pe înregistrarea publicată de Pentagon, contrazice varianta armatei SUA. Potrivit marinarilor aflați la bordul Kokuka Courageous, înainte de atac, au văzut ”obiecte zburătoare”, sugerând că petrolierul nu a fost atacat cu mine, așa cum ar susține americanii, relatează New York Times.

Yutaka Katada, președintele Kokuka Sangyo Co. a vorbit la o conferință de presă în Tokyo unde a precizat că el crede că ”obiectele zburătoare” văzute de marinari erau gloanțe. De asemenea a negat posibilitatea ca nava să fie avariată de torpile sau mine pentru că distrugerile s-au produs deasupra nivelului apei.

Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, a primit joi dimineaţa două „mesaje de salvare” provenind de la petroliere de pe Marea Oman. Iniţial, Teheranul a invocat un „accident” şi a anunţat că ar fi sărit în ajutorul celor 44 de membri ai echipajelor, pe care i-a evacuat în siguranţă.

Gul Tuysuz, producător la CNN: ”Pe ambele vase au fost înregistrate explozii urmate de incendii. Cu doar o lună în urmă, un incident similar s-a produs în Strâmtoarea Hormuz, ceea ce a inflamat tensiunile din Golf. Nu mai departe de zilele trecute o bombă a explodat într-un aeroport din Arabia Saudită. Şi totul se întâmplă în toiul unui război al declaraţiilor intre Arabia Saudită şi Iran, care îşi dispută influența în Golf. Un incident precum cel din Golful Oman poate declanşa o spirală de reacţii, riscând să conducă la un conflict direct în regiune.”

Arabia Saudită, susținută de aliatul american, și Iranul, cei doi „grei” din Orientul Mijlociu, rămân angajate într-o cursă pentru dominarea acestei regiuni strategice. Tensiunile s-au agravat după ce Washingtonul s-a retras unilateral din acordul nuclear iranian, a restabilit sancţiunile economice împotriva Teheranului şi şi-a întărit prezenta militară în zonă. SUA denuță Iranul și la ONU

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Jonathan Cohen, le-a spus celorlalţi 14 parteneri din Consiliul de Securitate cu prilejul unei reuniuni solicitate de urgenţă de Washington, că toate elementele indică Iranul ca fiind responsabul de acest atac.

El a intrat în detalii cu privire la tipul de bombe utilizate şi acţiunea „sofisticată”. „Dacă nu reacţionăm, sunt posibile alte atacuri”, a adăugat el, citat de diplomaţi.  Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunțat joi în cursul unei declaraţii oficiale că: „Guvernul Statelor Unite consideră că Republica Islamică Iran este responsabilă de atacurile comise în Marea Oman”.

Reacția Rusiei după ce SUA au acuzat Iranul

Cu prilejul reuniunii ONU, toate ţările şi-au exprimat îngrijorarea joi seară în faţa accentuării tensiunilor. Mai multe ţări au cerut „o anchetă independentă” asupra ultimului atac. Rusia a subliniat că „nu trebuie să ne precipităm asupra concluziilor”, potrivit unei surse diplomatice.

Cum s-a produs atacul din Golful Oman și cine este de vină

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate joi dimineaţă în Golful Oman. Echipajele celor două nave au fost evacuate de urgenţă şi momentan nu se cunosc cauzele exacte ale incidentului survenit pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Teheran. Iniţial s-a spus că nava niponă ar fi fost lovită de o torpilă, dar armata SUA vorbește de mine magnetice.  În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.Statele Unite au atribuit incidentele Iranului, care a negat însă orice responsabilitate. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza vineri o reuniune de urgenţă pe tema atacurilor. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a îndemnat la calm şi a cerut evitarea oricăror ”provocări” în regiune.

Cu o lună în urmă, au avut loc deja atacuri împotriva a patru nave, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), acte pentru care Washingtonul a acuzat Teheranul. Iranul a dezminţit orice implicare.

„Suspect este puţin pentru a descrie ceea ce se pare că s-a întâmplat joi dimineaţă”, a transmis ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, remarcând că atacurile, dintre care unul a vizat o navă japoneză, au avut loc în timp ce premierul nipon Shinzo Abe se întâlnea pentru „discuţii amicale” cu liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei.

Bloomberg: Iranul NU are de câștigat nimic din atacuri și va fi învinovățit oricum

Într-o analiză publicată de Bloomberg, jurnalistul Julian Lee explică faptul că Iranul nu are prea multe din câștigat din atacurile asupra nevelor din Golf. Cu toate acestea, chiar dacă este sau nu responsabil, Teheranul va suferi de pe urma acestora.

Petrolierul Front Altair transporta 75.000 de tone de țiței din Abu Dhabi în Japonia. A doua navă implicată în atacul de joi, Kokuka Courageous, ducea metanol din Arabia Saudită în Singapore.

Acuzaţiile americane  sunt lipsite de fundament, a afirmat vineri Iranul, acuzând la rândul său Washingtonul de „sabotaj diplomatic”, relatează Reuters.

„Faptul că SUA au profitat imediat de ocazie pentru a lansa alegaţii împotriva Iranului fără să existe vreo dovadă întemeiată sau circumstanţială în acest sens arată clar că (Washingtonul şi aliaţii săi arabi) au trecut la planul B: cel al sabotajului diplomatic şi al disimulării #TerorismuluiEconomic împotriva Iranului”, a scris pe Twitter ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.

Acuzaţiile lansate de şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo sunt „lipsite de fundament”, se subliniază într-un comunicat al Ministerului iranian al Afacerilor Externe.

„A acuza Iranul pentru accidentele suspecte şi nefericite cărora le-au căzut victimă petroliere pare să fie cea mai simplă soluţie pentru dl Pompeo şi celelalte autorităţi americane”, notează în comunicat purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi.

Acesta insistă că, dimpotrivă, Iranul, care este „responsabil cu asigurarea securităţii în strâmtoarea Ormuz”, a venit „în ajutorul” navelor avariate şi le-a „salvat” echipajele.

Prețul petrolului a urcat după atacuri

Intrarea în Golf este o regiune crucială pentru piața aurului negru. Prin strâmtoarea Ormuz trece aproape o cincime din petrolul mondial, adică aproximativ 17,2 milioane de barili pe zi. Noul incident a antrenat o creștere cu 4% a prețului țițeiului, la o lună după atacuri similare care au vizat patru nave, în largul Emiratelor Arabe Unite. In ambele cazuri, americanii au dat vina pe Teheran.

 

Sursa online: https://www.google.com/amp/s/m.stirileprotv.ro/lbin/amp/index.php%3farticle_id=3822647

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comunicate de presa
Anthony Fauci Reveals His Biggest COVID Vaccine Fear

As the Food and Drug Administration authorized Pfizer’s COVID-19 vaccine for emergency use on Friday, Dr. Anthony Fauci, the nation’s top infectious disease expert, was out for a walk in the dark. “Sorry if I’m out of breath,” he said. “I’m walking. I promise I’m not having a heart attack.” He’s walking …

Actual
[Comunicat de presa] Cuvintele frumoase pot „remodela” ADN-ul generațiilor viitoare

Puterea de a modifica ADN-ul nu este în genele noastre, ci în gândurile noastre. Știința demonstrează că ne putem schimba ADN-ul prin controlul minții. Nu există minte și corp ca unități separate, independente. Corpul și mintea sunt legate indisolubil, iar gândurile pe care le gândim și activitatea minții determină sănătatea …

Auto
Accident grav Constanta 07.12.2020

Imagini inedite