
Cum ți se pare viața de noapte? Care crezi că e orașul care stă cel mai bine la capitolul distracție în România, exceptând Bucureștiul?
Brașovul este prin definiție un oraș frumos, o țintă permanentă a turiștilor din țară și din străinătate. Distracție și modalități de a petrece timpul liber se găsesc din plin. Când vorbim despre viața de noapte este un oraș cu multe cluburi, cu evenimente specifice, diferite genuri, dar desigur, se poate și mai bine. Pentru ca sunt chemat la evenimente prin țară, am remarcat că în alte zone lumea se distrează mai mult. Ieșirile de weekend în cluburi au altă importanță, oamenii sunt mai deschiși spre exemplu în Timișoara sau în zona Moldovei, cum ar fi în Suceava, Iași. Acolo oamenii sunt ceva mai petrecăreți.
Când vorbim despre Brașov, se prea poate ca atmosfera din cluburi să varieze pentru că este un oraș cu populație sezonieră, de exemplu studenții sunt prezenți pe toată perioada anului, mai puțin vara iar turiștii sunt diverși și cultura lor muzicală diferă, în mod evident. De aceea, hiturile comerciale sunt cele mai apreciate, deoarece reușesc să mulțumească toate gusturile.
În Timișoara, pentru că tot am amintit de orașul acesta, muzica din cluburi este un mix de muzică internațională, doar hituri de nișă, deep house, tech house, underground.
Deși nu aș schimba Brașovul cu nimic la modul general, ca viață de noapte aș tinde spre Cluj, Iași, Sibiu.
Cum simte un DJ publicul său? Mergi des în locații pentru prima oară și sigur ai emoții.
La început încerci mai multe genuri și aștepți reacția. Trebuie să fii atent în toate colțurile clubului. Trebuie să ții cont de toți și să reușești să îi faci să se ridice de la masă. Trebuie să te mulezi după situație. Poate aceasta e cea mai grea pare a meseriei. Muzică ai destulă, depinde ce alegi din ea ca să îi faci pe oameni să danseze. Un DJ are satisfacție atunci când dă play muzicii sale preferate, dar mai ales atunci când oamenii din club se distrează.
Cum vezi publicul brașovean? Dansează mult, e receptiv?
Da, este, doar că e mai cuminte de fel. 🙂
Ce părere ai despre faptul că acum a început în Brașov să se pună accent pe muzica jazz și pe evenimentele live?
Acesta e noul trend în toată România. Acum și artiștii din muzica dance sau pop merg cu trupă live la concerte, deși în anii trecuți făceau playback. Într-adevăr, e un feeling diferit când auzi instrumentele și vezi în fața ta cum se face muzica.
Crezi că party-urile de club ar putea să piardă din strălucire în timp, iar oamenii să prefere acestea evenimente live din pub-uri și restaurante?
Nu. Cred că publicul e diferit, cele două idei de distracție sunt relativ diferite. Nu vei sta să asculți jazz până la 4 dimineața. Dacă vrei să dansezi toată noaptea, tot în club vei alege să mergi.
În marea aceasta de piese comerciale care se aud peste tot, la radio, la TV și chiar și în club, cum mai reușești să fii original ca DJ?
Încerci să schimbi puțin linia. Încerci un remix nou, îți pui amprenta măcar prin felul în care faci line-up-ul. Poate dacă mai mulți DJ-ii ar avea curaj să iasă din tipare și oamenii i-ar urma. Oricum, încerc să lucrez cu remixuri pe care le au doar câțiva Dj-ii din Brașov. Așa că petrecerile noastre sunt originale cel puțin din acest punct de vedere.
Ce părere ai despre stilul românilor de a se distra față de cel al străinilor. Atmosfera din cluburile de la noi e diferită față de cea din afara țării? În ce țară se distrează oamenii cel mai tare?
Eu am fost recent în Bulgaria și chiar mi s-a povestit că acolo muzica de radio e alta decât cea de la club. Așa era și la noi demult. Acum 15 ani, când abia începeam meseria de DJ, mergeam în club și ascultam piese noi, care nu erau difuzate încă la radio. Toată lumea rămânea uimită. Acum nu prea mai există conceptul acesta. Lumea e foarte mainstreem. Oamenii vor și la club să fredoneze aceleași refrene ca în mașină.
În alte țări oamenii gândesc diferit. Merg în club pentru muzică nouă. Și la posturile de radio românești se așteaptă ca o piesă să ajungă hit în alte țări și abia apoi e difuzată la noi. Un exemplu ar fi „Ocean Drive”, de la Duke Dumont. La noi abia acum e hit, deși e lansată din septembrie 2015. În alte țări oamenii nu vin la pupitru să ceară piese ci acceptă că au venit la un eveniment unde cineva alege sunetele potrivite pentru ei. Cum la un concert live nu vii să îi spui solistului ce piesă să interpreteze, nici DJ-ului nu trebuie să îi spui ce crezi tu că s-ar potrivi pentru acea seară. Trebuie să te lași purtat de muzică. 🙂
Dark, cea mai recentă piesă a ta, „Antonia Ai Mana” a reușit să strângă în jur de 4 milioane de vizualizări pe youtube. Ne poți spune povestea ei și care este mesajul piesei?
A venit într-o zi în vizită chitaristul meu, Vianu, din Baia Mare, și pur și simplu am avut un moment de inspirație. Pot să spun că piesa aceasta, care e diferită față de ce am lansat până acum, a fost făcută într-o singură seară. Am pus pasiune și suflet în ea și am simțit din prima secundă că va ieși bine. Nu am făcut-o inițial pentru public și nici n-am sperat la succes, dar s-a întâmplat poate tocmai pentru că ne-am dăruit întru totul momentului acela de inspirație. Mesajul e unul de iubire, cântat într-un dialect african uitat.
Sunt persoane care cred că muzica de club cum ar fi techo, house, deep nu e muzică adevărată pentru că nu e cântată la instrumente ci se produce digital. Care este contraargumentul tău în acest caz?
Pentru că sunt DJ, respect muzica indiferent de gen. Muzica e un limbaj universal, știu asta și nu sunt hater. :)) Fiecare gen își are oricum locul și fanii lui. Nu e ca și cum muzica electronică e menită să detroneze orice alt gen. Fiecare are frumusețea sa.
Dacă ar fi să alegi cel mai sincer gen muzical care ar fi acela?
Mie îmi place muzica pozitivă, care îți dă o stare de bine. E important să fie armonie în piesă și apoi și în tine după ce asculți. Muzica sinceră e cea care reușește să îți transmită o emoție.
Ce părere ai despre muzica difuzată la radio astăzi? Mulți critică faptul că e comercială și lipsită de substrat. Apar așa zisele hituri de-o vară.
E o problemă globală acesta. Și Calvin Harris a scos piesa „How Deep Is Your Love”, dar dacă stai să asculți versurile îți dai seama că textul nu are un mesaj concret. Însă oamenilor le place așa. E muzică ușoară, de ascultat în mașină sau la birou în timp ce faci treabă. Nu stai să faci analiză pe text. Oricum, muzica comercială din România e mult mai bună decât cea din Turcia sau Grecia spre exemplu, unde se ascultă azi ce ascultam noi în 2011.
Un sfat pentru brașovenii care vor să asculte muzică bună și să se distreze?
Să iasă în oraș și să experimenteze. Fiecare seară în club e diferită, fiecare loc din oraș are ceva special, fiecare melodie ascultată cu prietenii poate rămâne o amintire de neuitat. Să fie mai deschiși către nou, să își formeze propriile opinii și să continue să asculte muzică de orice fel. N-ai cum să nu te distrezi când se aude în difuzoare ceva ce îți place, fie că știi sau nu piesa.
Niciun comentariu